Panduan Solat Tarawih


Salam Ramadhan,

Solat Tiang Agama

Solat Tiang Agama

Alhamdulillah, sudah dua malam Ramadhan berlalu, solat Tarawih dapat penulis tunaikan hingga selesai solat Witir. Malam pertama dikerjakan di Surau Tan Sri Yahaya Ahmad, surau di taman perumahan penulis tinggal. Malam kedua bertukar ke Markas At Taqwa di Shahbandar, bersama rakan jemaah.

Di Surau Tan Sri Yahaya Ahmad, imam hafiz dijemput khas dari Kelantan untuk mengimami solat-solat fardu, Tarawih dan Witir. Jelas sekali malam pertama saf penuh hingga 8 saf, berbanding sebelum Ramadhan 1-3 saf. Sesungguhnya rahmat Ilahi jelas terpancar dimana orang-orang yang jarang mengunjungi surau turut datang bersolat.

Oh ya sudah tahu bagaimana panduan solat Tarawih? Boleh downloadkan panduan dalam bentuk PDF di sini.

Markas At Taqwa pula merupakan sebuah rumah yang mana tanahnya telah beli oleh jemaah Islam. Tuan tanah menjual dengan separuh harga mengikut harga semasa, dengan niat menyedekahkan separuh lagi untuk arwah ayah beliau. Sungguh bertuah mendapat anak yang soleh!

Semasa pembelian markas tersebut, wang pendahuluan diberi oleh seorang ahli jemaah, kemudian barulah kutipan derma dibuat untuk membayar balik duit beliau. Begitulah hidup berjemaah, sentiasa berkorban duit dan harta untuk kepentingan jemaah.

Program solat Tarawih tiga kali seminggu dan berbuka puasa mingguan di situ adalah sebahagian daripada perancangan untuk Ihya’ Ramadhan.

Di markas ini setelah tamat solat, ustaz membacakan tafsir Al-Quran, dengan malam tadi dibacakan surah Al-Baqarah ayat 212-216. Bacaan audio dan maksud ayat boleh didapatkan di http://www.quranexplorer.com/quran/

212: Kehidupan dunia dijadikan indah dalam pandangan orang-orang kafir, dan mereka memandang hina orang-orang yang beriman. Padahal orang-orang yang bertakwa itu lebih mulia daripada mereka di hari kiamat. Dan Allah memberi rezeki kepada orang-orang yang dikehendaki-Nya tanpa batas.

213: Manusia itu adalah umat yang satu. (setelah timbul perselisihan), maka Allah mengutus para nabi, sebagai pemberi peringatan, dan Allah menurunkan bersama mereka Kitab yang benar, untuk memberi keputusan di antara manusia tentang perkara yang mereka perselisihkan. Tidaklah berselisih tentang Kitab itu melainkan orang yang telah didatangkan kepada mereka Kitab, yaitu setelah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang nyata, karena dengki antara mereka sendiri. Maka Allah memberi petunjuk orang-orang yang beriman kepada kebenaran tentang hal yang mereka perselisihkann itu dengan kehendak-Nya. Dan Allah selalu memberi petunjuk orang yang dikehendaki-Nya kepada jalan yang lurus.

214: Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk surga, padahal belum datang kepadamu (cobaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?” Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.

215: Mereka bertanya tentang apa yang mereka nafkahkan. Jawablah: “Apa saja harta yang kamu nafkahkan hendaklah diberikan kepada ibu-bapak, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin dan orang-orang yang sedang dalam perjalanan”. Dan apa saja kebaikan yang kamu buat, maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahuinya.

216: Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

Ya Allah, semoga dipermudahkan kami untuk beribadat kepadamu sebaik mungkin sepanjang Ramadhan ini. Amin

Hadith : Kelebihan Bersedekah Di Bulan Puasa

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:” Sedekah yang paling utama adalah sedekah pada bulan Ramadhan.”

Riwayat at- Tirmidzi

Advertisements

3 responses to “Panduan Solat Tarawih

  1. Pingback: Jadual Puasa 2011 – Kuantan, Pekan, Rompin & Muadzam Shah | Takaful-Smart-Medic-100-Guide

  2. alhamdulillah….dapat juga cari panduan solat tarawih ni….syukran jazilan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s