Kartika & Hukuman Sebat, Islamik atau Tidak?


Salam Ramadhan,

Kartika Sari Dewi Shukarno

Kartika Sari Dewi Shukarno

Alhamdulillah, Allah telah mengurniakan kesedaran kepada Kartika Sari Dewi Shukarno, model sambilan yang ditangkap minum arak sehingga beliau meminta diteruskan hukuman sebat ke atasnya. Sudah tentu beliau mahu Allah mengampuni dosa tersebut, dan mungkin juga beliau mengharapkan hukuman tersebut dapat memberi kesan mendalam kepada dirinya untuk terus meninggalkan arak dan kehidupan sosial untuk selama-lamanya.

Namun apakah hukuman sebat yang dijalankan oleh mahkamah sekarang berlandaskan Islam? Ikuti penerangan oleh Tuan Guru Haji Hadi Awang, Presiden PAS mengenai hal ini.

Datuk Seri Abdul Hadi Awang

Datuk Seri Abdul Hadi Awang

KUALA LUMPUR, 26 Ogos: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang meminta pihak berkuasa tidak gopoh dalam pelaksanaan hukuman sebat ke atas Kartika Sari Dewi Shukarno sehingga memberi gambaran salah terhadap syariat Islam.

“Apa yang seharusnya berlaku ialah arak haruslah di haramkan penjualannya secara menyeluruh terlebih dahulu kepada semua orang Islam.

“Masyarakat dan kerajaan juga perlu dididik supaya faham bahawa arak adalah haram di sisi agama Islam,” kata beliau dalam kenyataannya.

“Dalam masa yang sama kita berharap supaya wanita yang disabitkan itu bertaubat kerana Allah Maha Pengampun,” kata beliau.

Abdul Hadi mengulas isu hukuman rotan enam kali ke atas Kartika, model sambilan yang didapati bersalah minum arak di sebuah hotel oleh Mahkamah Tinggi Shariah, Kuantan.

Ia kini menjadi perdebatan umum dan menarik perhatian termasuk wartawan dari luar negara.

“Apa yang paling penting untuk difahami ialah cara sebatan yang dilaksanakan di dalam penjara sekarang adalah sangat berbeza dengan kaedah sebenar hukum Islam,” katanya

Mengikut Islam sebatan ini, perlu mengambil kira keadaan dan kesihatan pesalah, selain dari memastikan pesalah dalam keadaan sepenuhnya berpakaian menutup aurat.

Alat sebatan dan kaedah merotan hendaklah juga sederhana, antaranya bila sebatan dilaksanakan tangan tidak boleh diangkat sehingga menampakkan ketiak.

Sebatan juga, menurut beliau, tidak boleh sampai mencederakan, dan sebatan dilakukan di beberapa tempat pada badan dan bukannya pada satu tempat sahaja.

“Dalam Islam, hukuman ini bukan bersifat untuk menyeksa tetapi bersifat mendidik pelaku kesalahan serta mendidik masyarakat awam supaya gerun untuk melakukan perbuatan itu lagi.

“Aspek pencegahan inilah yang perlu ada dalam melaksanakan hukuman dalam undang-undang Islam. Ianya memerlukan pindaan supaya proses undang-undang Islam yang adil dapat dilaksanakan,” katanya.

Bagi beliau, hukuman yang dirujuk sebagai pelaksanaan hukum Islam di bawah Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 enakmen sama (Pindaan) 1987 sebenarnya masih tidak mengikut prinsip syarat hukum Islam yang sebenar.

Di bawah hukum Islam, kesalahan meminum arak adalah diletakkan di bawah hukum hudud, iaitu satu hukum yang dinaskan mengikut Al-Quran dan Hadis Rasulullah s.a.w.

“Apabila asasnya adalah nas, maka ianya adalah aspek agama Islam yang wajib untuk dilaksanakan kepada penganutnya kerana ianya berkait dengan tanggungjawab antara manusia dengan Tuhan, antara dosa pahala serta pembalasan di hari akhirat,” katanya.

Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 – 80 rotan jumlahnya, kata beliau.

Haramnya arak ini, katanya, adalah tidak mengira tempat samada restoran kecil atau besar, atau hatta di dalam rumah sendiri.

Bagi beliau juga, menjalankan hukuman terhadap peminum arak tanpa menghapuskan puncanya adalah seumpama menghadapi nyamuk aedes dengan menamparnya sahaja, tetapi longkang-longkang dibiarkan berselerak sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk yang membawa denggi!

(Zulkifli Sulong – HarakahDaily.Net)

Advertisements

3 responses to “Kartika & Hukuman Sebat, Islamik atau Tidak?

 1. assalammualaikum….

  “tanpa menghapuskan puncanya adalah seumpama menghadapi nyamuk aedes dengan menamparnya sahaja, tetapi longkang-longkang dibiarkan berselerak sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk yang membawa denggi”

  Sy setuju dgn komen Dato’ Seri. Sy bpendapat alangkah indahnya kalau negara Malaysia menjalankan Hukum Hudud. Besar kemungkinan hal2 sebegini tak akan belaku. Sy puji sikap dan cara Kartika. Amin

  • Waalaikumsalam,

   Sememangnya itulah yang diperjuangkan oleh PAS. Hakikatnya negara kita masih terbelenggu dengan undang-undang sekular, hatta undang-undang di mahkamah syariah pun tidak Islamik!
   Semoga saat itu tidak lama lagi akan menjelma, di kala Islam tinggi memerintah, bukan diperintah. Takbir!

 2. Saya setuju….Sememangnya ISLAM itu indah namun kita generasi abad ini banyak disogok dengan keduniaan, materialistik sehingga lupa akan asal-usul kita sebagai hamba ALLAH. Cara hidup ISLAM diletakkan di kerangka sosial yang paling bawah….Lebih mengagungkan cara hidup barat yang sudah jelas menampakkan kerugian dunia dan akhirat. Penerapan ISLAM dalam sains, teknologi dan sebagainya dapat menyelamatkan generasi kita akan datang… The way of ISLAM tiada risiko…Syurga semata-mata jaminan ALLAH…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s