Bagaimana Mengambil Polisi Takaful Untuk Pekerja Asing?


Assalamualaikum wbt,

Bangla Workers

Baru-baru ini abang saya menghubungi untuk memperbaharui perlindungan takaful kepada pekerja asing Bangladesh.

Jadi apa langkah-langkah yang perlu dibuat?

a. Sediakan senarai lengkap pekerja: Nama, jantina, nombor pasport, warganegara, bidang kerja, tarikh lahir, tarikh tamat permit, nombor rujukan pekerjaan (nombor pendaftaran syarikat), nama pewaris, hubungan dan warganegara – majoriti maklumat terkandung di dalam pasport pekerja dan ada format khas untuk Etiqa Takaful.

b. Saya akan muat naik senarai tersebut ke dalam sistem FLAS Etiqa Takaful untuk membuat ‘cover note’: FWCS (Foreign Workers Compensation Scheme atau Skim Pampasan Insuran Pekerja Asing) dan SPIKPA (Skim Pampasan Insuran Kesihatan Pekerja Asing). Insurance Guarantee (IG) pula dibuat oleh kakitangan cawangan.

c. Pastikan urusan dibuat sebelum permit kerja tamat, jika tidak anda akan didenda oleh pihak berwajib untuk setiap pekerja.

d. Insurance Guarantee (IG) pula perlu dimatikan setem di pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) ataupun maklumkan awal kepada pihak Etiqa Takaful untuk dimasukkan terus ke dalam polisi.

Setelah ketiga-tiga dokumen tersebut sudah lengkap dan dibuat pembayaran, majikan perlu ke pejabat Imigresen untuk mendapatkan kelulusan.

Jika anda bercadang untuk mendapatkan ketiga-tiga polisi takaful tersebut, boleh hubungi saya di 019-985 5546 atau emel nafandi(a)gmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s